21 Şubat 2019 Perşembe

           Mdf ve mdflam,sunta ve suntalam nedir?


  MDF;'Medium Density Fiberboard' kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır, kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmektedir.(Medefe diye bilenler olabilir,doğrusu mdf )

   

  Sunta ise;odunsu talaşların tutkal ile preslenmesiyle elde edilen bir ürün.Bu açıklamalar çok basit görünerek ,ürünler hakkında yanlış anlaşılmaya sebep olmasın. Bir sürü kimyevi madde isimleri ve teknik terimler var ama burada onları sıralamaya gerek yok.En basit tanımlamaları kullanıyoruz. 
   
Mdflam ve suntalam ise;yine en basit tanımıyla eskilerin formika diye bildiği malzemenin evrim geçirerek sunta ve mdf plakalar üzerine preslenmiş halidir diyelim. Emprenye ve melamin gibi terimleri karmaşık bulanlar için en basit tanım bu olsa gerek .

 Bu levhalar; farklı ebatlarda ve kalınlıkta üretilsede;biz imalatçıların sıklıkla kullandığı 366 x 183 veya 280 x 210 ebatlarındaki tabakalardır.Ve temel olarak kalınlığı 18 mm 'dir.

  Bu bahsettiğimiz kalınlık;sizin kapaklarda ve dolap malzemesinde gördüğünüz kalınlıktır.Yani bütün dolaplar ve ekseriyetle kapaklar; 18 mm. kalınlığındaki malzemeden üretilir. Farklı kalınlıktaki mdf/mdflam 'ları veya sunta/suntalam'ları dolap arkalıklarında 3- 4-6 ve 8 mm olarak görebilirsiniz. Diğer kalınlıktaki mdfleri veya mdflamları;eğer özel üretim yaptırmadıysanız pek görmeniz mümkün değil.(Laminat mutfak tezgahlarında 30 mm. , konsol,şifonyer,tv ünitesi alt dolaplarının üst parçaları gibi parçalar da bazen 25mm. mdf/mdflam kullanılır.)

   Suntalam ve Mdflam  tahmin ettiğiniz gibi doğal bir malzeme değil. Doğal ahşap kaplamalı veya lake cilalı ürünlerin pahalı olması; suntalam ve mdflam ile üretilmiş mobilyaların tercih edilmesini kaçınılmaz kıldı.

  


  Sunta; yüzeyine girintili motifler yapılamayan bir üründür.Yüzeyinde girintili bir işlem ya da girintili bir motif olan bir kapak görürseniz bu kesinlikle Mdf dir. Dolayısı ile Membran kapaklar da mdf den üretiliyor.

 Evvelden lake yapılırken sunta yüzeyine macun çekilir ve yüzeyin boya tutabilmesi için altyapı hazırlığı yapılırdı.Sonra zımpara ve astar boyadan sonra tekrar zımpara ve son kat boya atılırdı.
Eğer cumbalar masiflenmemiş ise; çelik macun vasıtasıyla cumbalar kapatılırdı.
Şimdi lake işler tamamıyle mdf den imal ediliyor.Mdf nin yüzeyi zaten lakeye elverişli olduğu için;artık macun çekilmiyor.Politan astar ile başlanıp,astar boya ve son kat ile sonlanıyor.
Sunta;yüzeyi lake macun ile işlem görmedikçe üzerine boya işlemi yapılamayan  bir ürün.Cumbaları masif veyahut çelik macun ile kapatılmadığı sürece boyanması imkansız.

 


   Sunta;suntalam olarak evrilip karşımıza çıkınca,işler de kolaylaştı.
Yüzeyi artık melamin ile kaplanınca pres ile yüzeyine kaplama sıkma işi aradan çıktı.Cumbaları da pvc ile kaplanınca masif ve çelik macun işi de artık tarih oldu. 
 Suntalamla ilk tanışmam (daha evvel görenler,çalışanlar olmuş olabilir) 1990 yılında oldu.İlk olarak müteahitlere yapılan mutfak dolabında kullandık.Pvc cumba olmadığı için tutkallı ütü bantı ile cumbalar kapatılıyordu.Şimdi hala ütü bantı kullanan var mıdır bilmiyorum.

 Ardısıra membran ve akrilik kapakların ortaya çıkması ile zaten dolap gövdesinde kullanılan suntalam ve mdflam yerini iyice sağlama aldı. Bugün mobilyaların büyük çoğunluğu bu ürünlerle üretilmektedir.




 Devam edecek......


alomobilya.com

31 Ocak 2019 Perşembe


Basit düzenekli açılır-kapanır masa









  İzlediğiniz videoda; çok dar bir mutfakta 4 kişinin yemek yiyebilmesi için tasarlanmış basit bir düzenek görülüyor.Masa kapatıldığı zaman çekmeceler de kullanılıyor.Sadece duvara bağlı olan kısım yardımcı masa olarak ta kullanılabilir.Peki 4 kişi yemek yerken karşılıklı yemek yiyenlerden biri kalkmak isterse ne olacak ? :)))) Yemeğin bitmesini bekleyecek tabii ki:))

  Yemek yedirmekte zorlandığınız çocuğunuzu karşı tarafınıza alırsanız;sofradan yemek yemeden kalkamaz böylelikle :))

Akrilik kapak nedir ? 

Membran kapak nedir ?


                         Akrilik kapak ve membran kapak 


 Membran kapakların üzerinde kapağın yüzeyini kaplayan PVC malzeme, yekpare bir şekilde kapağın köşelerini ve tüm kalınlıklarını sararak kaplamaktadır.
 Bu üretim şeklinden dolayı kapak yüzeyinde ve kenarlarında model yapılabilmektedir.
Yani yüzeyde girintili bir desen olduğunu düşünürsek; bu malzeme yüzeydeki girintilere uyum sağlar ve kapak yüzeyinde  folyo ile kaplanmış bir desen görürsünüz. Aşağıdaki resimde kapak yüzeyindeki girintileri (yani kapak desenini) ve radüsleri (yani köşe kıvrımlarını) görüyorsunuz....
Membran kapak girinti ve radüsleri

 

Akrilik kapak ham MDF levhanın üzerine, akrilik parlak folyonun lamine edilmesiyle yapılan bir üründür.
Akrilik kapak

Akrilik kapaklarda, yüzeydeki kaplama malzemesi Membrane kapaktaki malzemeye oranla daha kalın ve sert olduğundan; 
membrane da olduğu gibi yüzeyde desen oluşturmak ve köşeleri kaplamak mümkün olamamaktadır. . 
Bu sebeple kapak kenarlarına, her rengin kendine özel kenar bantları uygulanmaktadır.Aşağıdaki resimde kenarlarına PVC çift renk cumba uygulanmış akrilik kapak görmektesiniz.
PVC kenarlı akrilik kapak
 Akrilik kapaktaki bu düz kenar ayrıntısı, iki kapak arasında kararsız kalmayı gerektirecek bir ayrıntı değil tabii ki.Akrilik kapağın yüzey malzemesinin kalınlığı ve canlı görüntüsü;membran kapağın radüslü köşelerini ve yüzey desenlerini gölgede bırakır kanaatimce (!)
Bugün mutfak yaptırmayı düşünen hemen hemen herkes;düz ve parlak bir yüzey görmek istiyor.
Hatta o kadar ki kulp fazlalığını bile görmek istemeyenler; bas-aç denilen tip-on tarzı çekmece ve kapaklara yöneliyorlar.
Bunun bir olumsuz tarafı;kapakla sürekli temas halinde olmak.
Akrilik kapak üreticilerinin sürekli söyledikleri kapakla fazla temas halinde bulunmayın önerisi ;bu noktada kulak ardı ediliyor maalesef.
Ama bu güzelliği seyretmek için;elinde bezle dolaşmayı göze alan kadın az değildir heralde !!!

Akrilik kapak çizilir mi,leke gösterir mi ?????

Kirli, ıslak ya da bulaşıcı bir takım nesnelere dokunduktan sonra;ayna, cam ya da parlak metal yüzeylerde olduğu gibi, akrilik kapakla da temasta bulunmak, kalıcı olmayan geçici bir iz yada leke bırakabilir, 
temizlendiğinde ise hiçbir iz ya da leke kalmaz.
Yine bir başka husus; benzer ürünlerde olduğu gibi, akrilik kapakta da koyu renk kapaklar çizikleri daha fazla belli edebilir.
Bu koyu renk kapaklar çizilir demek değildir.Ola ki ufak bir çizilme olursa açık renklerde bunları görmek biraz daha zor.

Mat yüzeyden hoşlananlar böyle tereddütler yaşamıyorlar.Zira ürünün mat yüzeyli olması leke göstermesini engeller.
Fakat parlak kapakların her zaman için mat kapaklara karşı daha gösterişli olduğu bir gerçek !!!!!
   
Akrilik kapak mı, membran kapak mı?
İki ürünü bir üretici olarak karşılaştırmak gerekirse ; bizim tercihimiz akrilik kapaktan yana.....
Hatta eğer bütçeniz yeterli ise ;akrilik lake yaptırmanızı öneririz.
Membranın bir dezavantajı üzerindeki folyonun darbelere karşı;akrilik kapak kadar mukavemetli olmaması.
Zira folyonun sert olması;az önce bahsettiğimiz girintileri ve kenarları yekpare kaplamayı imkansız hale getirir.
Akrilik kapak için olumsuz bir özellik gibi görünen bir bütün olarak kapağı saramamak; aslında başka bir yönden tercih sebebi oluyor.
Zira folyonun sert olması kapağın dayanıklılığını artırıyor.Bu da takdir edersiniz ki bir ürün için tercih sebeplerinin başında geliyor..


 alomobilya.com

            Mdf ve mdflam,sunta ve suntalam nedir?    MDF ;'Medium Density Fiberboard' kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta...