17 Mayıs 2013 Cuma

Mdf ve mdflam nedir?

                   Mdf ve mdflam,sunta ve suntalam nedir?


  MDF;'Medium Density Fiberboard' kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır, kelime anlamı ile orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmektedir.(Medefe diye bilenler olabilir,doğrusu mdf )

   

  Sunta ise;odunsu talaşların tutkal ile preslenmesiyle elde edilen bir ürün.Bu açıklamalar çok basit görünerek ,ürünler hakkında yanlış anlaşılmaya sebep olmasın. Bir sürü kimyevi madde isimleri ve teknik terimler var ama burada onları sıralamaya gerek yok.En basit tanımlamaları kullanıyoruz. 
   
Mdflam ve suntalam ise;yine en basit tanımıyla eskilerin formika diye bildiği malzemenin evrim geçirerek sunta ve mdf plakalar üzerine preslenmiş halidir diyelim. Emprenye ve melamin gibi terimleri karmaşık bulanlar için en basit tanım bu olsa gerek .

 Bu levhalar; farklı ebatlarda ve kalınlıkta üretilsede;biz imalatçıların sıklıkla kullandığı 366 x 183 veya 280 x 210 ebatlarındaki tabakalardır.Ve temel olarak kalınlığı 18 mm 'dir.

  Bu bahsettiğimiz kalınlık;sizin kapaklarda ve dolap malzemesinde gördüğünüz kalınlıktır.Yani bütün dolaplar ve ekseriyetle kapaklar; 18 mm. kalınlığındaki malzemeden üretilir. Farklı kalınlıktaki mdf/mdflam 'ları veya sunta/suntalam'ları dolap arkalıklarında 3- 4-6 ve 8 mm olarak görebilirsiniz. Diğer kalınlıktaki mdfleri veya mdflamları;eğer özel üretim yaptırmadıysanız pek görmeniz mümkün değil.(Laminat mutfak tezgahlarında 30 mm. , konsol,şifonyer,tv ünitesi alt dolaplarının üst parçaları gibi parçalar da bazen 25mm. mdf/mdflam kullanılır.)

   Suntalam ve Mdflam  tahmin ettiğiniz gibi doğal bir malzeme değil. Doğal ahşap kaplamalı veya lake cilalı ürünlerin pahalı olması; suntalam ve mdflam ile üretilmiş mobilyaların tercih edilmesini kaçınılmaz kıldı.

  


  Sunta; yüzeyine girintili motifler yapılamayan bir üründür.Yüzeyinde girintili bir işlem ya da girintili bir motif olan bir kapak görürseniz bu kesinlikle Mdf dir. Dolayısı ile Membran kapaklar da mdf den üretiliyor.

 Evvelden lake yapılırken sunta yüzeyine macun çekilir ve yüzeyin boya tutabilmesi için altyapı hazırlığı yapılırdı.Sonra zımpara ve astar boyadan sonra tekrar zımpara ve son kat boya atılırdı.
Eğer cumbalar masiflenmemiş ise; çelik macun vasıtasıyla cumbalar kapatılırdı.
Şimdi lake işler tamamıyle mdf den imal ediliyor.Mdf nin yüzeyi zaten lakeye elverişli olduğu için;artık macun çekilmiyor.Politan astar ile başlanıp,astar boya ve son kat ile sonlanıyor.
Sunta;yüzeyi lake macun ile işlem görmedikçe üzerine boya işlemi yapılamayan  bir ürün.Cumbaları masif veyahut çelik macun ile kapatılmadığı sürece boyanması imkansız.

 


   Sunta;suntalam olarak evrilip karşımıza çıkınca,işler de kolaylaştı.
Yüzeyi artık melamin ile kaplanınca pres ile yüzeyine kaplama sıkma işi aradan çıktı.Cumbaları da pvc ile kaplanınca masif ve çelik macun işi de artık tarih oldu. 
 Suntalamla ilk tanışmam (daha evvel görenler,çalışanlar olmuş olabilir) 1990 yılında oldu.İlk olarak müteahitlere yapılan mutfak dolabında kullandık.Pvc cumba olmadığı için tutkallı ütü bantı ile cumbalar kapatılıyordu.Şimdi hala ütü bantı kullanan var mıdır bilmiyorum.

 Ardısıra membran ve akrilik kapakların ortaya çıkması ile zaten dolap gövdesinde kullanılan suntalam ve mdflam yerini iyice sağlama aldı. Bugün mobilyaların büyük çoğunluğu bu ürünlerle üretilmektedir.




 Devam edecek......



alomobilya.com

2 yorum:

  1. Suntalam denilen olayın ben (sunta = yonga levha)
    daha kalitesiz bir yapıda olduğunu arıştırmalarım sonucunda öğrenmiş bulunmaktayım. MDF=Medium Density Fiberboard, ki bu kalıbı orta dayanımlı levha diye çevirmenin doğru olduğuna inanıyorum. Sunta denilen yonga levhaya göre çok daha dayanıklı bir yapısı bulunmakla beraber 2 ürününde içine giren girdiler, 2 üründe sıkıştırılmış talaş gibi düşünülebilir, tutkal ve rutubet miktarı hesaba katıldığı zaman MDF nin kullanılması daha mantıklı gözükmekte. Hem vida giriş çıkışları için daha dayanıklı bir zemin oluşturmakta hemde kapak ve çekmeceler için uygun bir ağırlık sağlamakta. Fİyat olarak yaklaşıldığı zaman da bile MDF her ne kadar suntaya göre pahalı bir ürün olsa da MDF nin ömrü ve kullanım kolaylığından dolayı ön plana çıktığını düşünmekteyim.
    Tabiki bütçeniz eğer uygun ise kesinlikle ahşap ürünler yani ağacın kendisi üzerine yapılmış uygulamalı ürünler kullanılması hem sağlıklı hemde uzun ömürlü olacaktır.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Bizimde her zaman tavsiyemiz ahşaptan yana.Fakat kullanıcılar genelde fiyata göre seçim yaptığı için;suntalam daha çok tercih ediliyor. Fakat suntalamın korkulacak derecede dayanıksız bir malzeme olduğunu söyleyemeyiz..Tabii ki mdf ve mdflam ile kıyas edildiğinde mdf ve mdflam suntalamdan daha dayanıklı..

    YanıtlaSil

            Mdf ve mdflam,sunta ve suntalam nedir?    MDF ;'Medium Density Fiberboard' kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta...